Accesspoints in Hilversum actief

Afgelopen weekend zijn er drie HAMNET accesspoints in Hilversum opgehangen. Deze zullen de komende dagen geconfigureerd en getest worden waarna deze beschikbaar komen voor gebruikers.  De opstelling bestaat uit 3  Ubiquiti accesspoints met een 18 dBi panel- antenne in de richtingen Noord (Almere), Oost (Amersfoort) en Zuid (Hilversum). Er wordt gebruik gemaakt van zowel horizontale alsook verticale polarisatie.

De accesspoints hangen in de Alticom toren op circa 120 meter hoogte en zijn inmiddels ingetekend op de kaart. De accesspoints zijn gesponsord door Heutink ICT uit Hengelo en zijn in beheer bij Stichting Scoop Hobbyfonds.

HAMNET_Hilversum

Om een verbinding te maken vanuit het rode gebied is een rondstralende antenne voldoende. In het gele gebied kan gewerkt worden met een kleine Mikrotik router met ingebouwde patch antenne. In de groene gebieden is een grotere schotel noodzakelijk met een diameter van tenminste 30 centimeter. Omdat de access-points op de 5,7 GHz band werken is in alle gevallen een zichtverbinding noodzakelijk.

5 gedachten over “Accesspoints in Hilversum actief”

 1. Ziet er goed uit.

  Is het ook mogelijk om vanuit Noorden (gemeente Nieuwkoop) verbinding te krijgen met Hamnet ?
  Zo ja, hoe moet ik dat doen, zo nee komt dit nog ? Of wat moet er gedaan worden.
  Ik hoor graag
  pe1fyf, arno van bunnik, Noorden

 2. Hi Arno en anderen,

  Bij het onderzoek of ik ook vanaf mijn QTH een verbinding kan opzetten kwam in onderstaande site tegen die aan de hand van plaats, hoogte, een rf vermogen de mogelijkheid van een verbinding berekend.
  Zo kwam ik erachter dat op 10 meter hoogte geen verbinding mogelijk is maar op 12 meter wel. Moet nog toetsen of het in de praktijk ook zo uitpakt.
  https://airlink.ubnt.com/#/
  73 Rob, pa3eke

 3. Met een geleende wifi-stick met antennetje gekeken of ik de ssid van Hilversum kon ontvangen (met een wifi scanner).
  Via een verlengkabel de stick tot boven het dak gekregen met direct zicht op de Hilversumse toren (ik zit te noorden van de toren in het rode gebied). Ssid’s genoeg, maar niet van Hilversum.
  Ik denk dat dat antennetje toch niet voldoende is.
  (of er was wat anders aan de hand)

 4. Voor wie wil testen: Er is een Mikrotik met 16 dBi patch antenne (18cm wokje) of een Ubiquiti 40cm wok beschikbaar. Op te halen bij me thuis of op dinsdagavond bij RCG in de kelder.

  Randy, PH4X.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *