Doelstelling

De doelstelling van Hamnet is het creeren van een autonoom, betrouwbaar breedband datacommunicatienetwerk dat in dienst staat van de amateurdienst. Het netwerk moet in de loop der tijd gaan voorzien in specifieke diensten voor zendamateurs waarbij gedacht kan worden aan bijvoorbeeld streaming audio en videodiensten, bijvoorbeeld naar ATV- en spraakrelais; remote bediening van apparatuur, informatievoorziening via uitsluitend op Hamnet aanwezige websites en fora, repeater-koppelingen, Voip voor HAM’s en natuurlijk vele vele andere applicaties. Waar Hamnet duidelijk niet in zal voorzien is een browser functionaliteit naar het Internet. Bovenal heeft Hamnet de doelstelling om op een moderne wijze activiteit te genereren voor en door radiozendamateurs en band-gebruik op 2,3GHz, 5,6GHz en 10GHz te bevorderen…

26 gedachten over “Doelstelling”

  1. Beste Hamnet users,
    Wat ik een beetje mis :
    welke frequentie word er gebruikt om op het net te komen
    en welke apparatuur er gebruikt kan worden om op het net te komen

    Groeten Anton PA3ANT

      1. Goeie vraag.Ik zoek mij ook een bult in de ronde. Is er een vaste frequentie en wat moet je er voor doen. Kan het met een standaard router , heb je er een 5 gig router voor nodig. Ik heb veel vragen, maar antwoorden tot heden niet gevonden. Ik heb wel 4 IP adressen van PE1CHL gekregen. Maar verder ben ik nooit gekomen. Ik heb zeer zeker wel interesse.

        Gr. Anne PB1A

  2. Ruim een maand en geen antwoord.
    Nou ik ben geen expert of beheerder, maar ik zal een poging wagen om je vraag te beantwoorden.
    Hamnet NEderland werkt enkel op het 5GHz band. Je hebt daar “dure” access clients voor nodig.
    Voor de toegang tot het netwerk heb je verder IP adressen nodig en er moet een ACCESS point bij jouw in de buurt zijn met vrije zicht!
    Je bent dus altijd afhankelijk van de beheerder en de access point.
    Ik heb het geprobeerd maar ik vond de grote mate van afhankelijkheid niet in mijn smaak passen.
    Ik dacht dat het zoiets was als de amerikaanse Hamnet HSMM-MESH (http://www.broadband-hamnet.org) waarbij je oude routers kan reflashen en deze als zelfstadige nodes gaan werken en dus elke node vanzelfsprekend het netwerk uitbreidt binnen zijn RF zichtveld. Het is dus Client en Access point tegelijkertijd. Ik vind de HSMM-MESH een heel mooi systeem en heel flexibel. Dat is ook de reden waarom in de VS hamnet heel snel aan het groeien is. Dat is bij de Nederlandse hamnet helaas niet het geval omdat de link tussen access points en vaste lokaties door een klein select groep wordt beheerd en daardoor heb ik maar afgehaakt.
    HAMNET NL is geen HSMM-MESH wat bij mij een beetje als jammer smaakt.

    Wellicht willen de experts cq beheeerders hier iets over zeggen en mij daar nodig verbeteren in mijn uitleg.

    1. Een ieder stat vrij hamnet te gebruiken zoals hij of zij het wil. Heb je oudere zwart/blauwe Linksys kastjes op de 2,4 GHz band liggen en wil je hier lokaal een mesh mee bouwen, prima. Zoek medestanders en experimenteer.
      Interlinken gebeurt altijd op de hoge 5 GHz band, omdat deze nog redelijk schoon is. Op de 2,4 GHz band zijn maar 3,5 ‘kanalen’ beschikbaar, grote kans dat je gebruikers stoort of storing gaat ondervinden met buitenantennes. Daarom 5,7 GHz.

  3. Hallo beste radiovrienden,
    Het is mij nog steeds niet duidelijk wat de “gewone” zendamateur met dit systeem kan.
    Ik zou bijna een zicht verbinding kunnen maken met de Tjaarda Flat in Drachten, oke daar is iets voor nodig dat snap ik.
    Vanaf het moment dat je dan verbinding hebt, wat kan je dan?
    We hebben gelegenheid geboden op onze radiomarkt om iets aan PR te doen maar dat hoefde niet volgens de beheerders.
    Geef eens voorbeelden wat je met het systeem kunt, ik heb nu de indruk dat dit voor een geselecteerd groepje zendamateurs is helaas.
    Geen browser functionaliteit, oke hoe weet je dan wat er te doen is via dit systeem.
    Onbekend maakt onbemind en is het gedoemd te mislukken.
    AUB doe iets aan PR.

    1. Zie het HAMNET als een gesloten internet verbinding die opgebouwd is met onafhankelijke hardware die op haar beurt via radio verbindingen in de 5 Ghz of 2.4 Ghz worden ondersteund door radio-amateurs.
      Het is te vergelijken met het packet radio systeem waarin bbs’en en mailboxen actief waren .. maar dan in een moderne vorm.
      Als je verbinding hebt met hamnet dan kan de verbinding dienen als ondersteunende dienst zoals ATV monitor, VOIP server, dx metingen en aprs weergave .. etc.
      Hamnet is dus een service c/q dienstverlenende oplossing, niet een radioamateur medium op zich.

  4. Wanneer wordt IPv6 geïntroduceerd op dit netwerk?
    Ik zie nu dat er praktisch alleen /32 ip-adressen uitgedeeld worden.
    Daar waar iemand lokaal meer devices aan zou willen sluiten worden nu meerdere /32 adressen uitgedeeld.

    Verder inderdaad de vraag: Wat is de exacte bedoeling van dit netwerk?
    – Noodnet bij uitval?
    – Separaat netwerk voor alleen zendamateurs?
    – Omdat het kan?

    1. Er wordt nog geen IPv6 geïntroduceerd door gebrek aan een allocatie. Op lokaal niveau ben je echter vrij dit toe te passen. Verkeer wordt niet geblokkeerd. Er is voldoende IPv4 beschikbaar om door te bouwen. Een /16 in Nederland en als die op is, alloceren we een nieuwe /16 uit de 44/8 range.
      HAMNET is geen noodnet. Niet alle punten hebben noodstroom. Het is en seperaat netwerk voor zendamateurs om te experimenteren met datacommunicatie en UHF/SHF frequenties. #omdathetkan

    2. Er zijn in het HAMNET nog ruim voldoende IPv4 adressen beschikbaar om nog niet naar IPv6 te hoeven uitwijken alleen voor het krijgen van meer adressen.
      Naast losse /32 adressen kun je zonder argumentatie meteen een /28 subnet krijgen en met argumentatie een /27 of /26 netwerk, kijk maar in de hosts.137 lijst dan zie je dat anderen dat al hebben.
      Dat is voor een amateur normaal gesproken genoeg om devices aan te sluiten.
      IPv6 komt wellicht ooit nog wel, maar eerst is het wachten op betere support binnen de apparatuur die we gebruiken (MikroTik, Ubiquiti).

  5. Leuk initiatief om ooit een keer naar te kijken, ik doe wel iets met 5 GHz, maar dat is 5.8 GHz video vanaf een klaverblad antenne van de quadcopter naar een monitor op de grond. Zo kan ik zien wat ie doet, is wel een veilig idee met quadcopters. Voor hamnet zal ik neem ik aan vrij zicht moeten hebben naar een steunpunt, dat heb ik denk ik wel naar het EMC in Rotterdam, dus in principe zou het moeten kunnen.

    1. Een ieder is vrij zijn lokale netwerk zo in te richten naar eigen wensen. Koppelen van de verschillende sites onderling gebeurt alleen op 5 GHz. Dus als jij enkele oude blauw/zwarte Linksys routers pakt en een 2,4 GHz MESH netwerk bouwt met amateurs is dat prima.

    2. Een MESH net heeft het nadeel dat het niet schaalbaar is. Het stort in zodra er teveel mensen aan hangen op dezelfde frekwentie, net als het aloude packet netwerk. Je kunt nooit een landelijk dekkend netwerk maken met enige performance door het hele land voor te gooien met MESH nodes die elkaar onderling allemaal kunnen zien.
      Je kunt een MESH net wel combineren met het point-to-point netwerk wat we nu opzetten. Als er bijvoorbeeld iemand in een stad of wijk is die wel naar het access point kan linken en mede-amateurs niet, dan kunnen die onderling naar elkaar doorkoppelen met een MESH netwerk en dan vanaf die ene amateur de rest van het netwerk in linken. Zo maak je van het MESH netwerk een lokaal netwerk wat aan het landelijke point-to-point netwerk gelinked is, en als er meerdere van die MESH netwerken zijn hoeven die niet onderling te communiceren.

  6. Hallo luitjes van Hamnet
    ik als beheerder van een ATV repeater P6WL
    heb een video stream draaien hoe en wat moet ik doen om die op Hamnet te krijgen
    vg Herman

  7. Hallo Hamnetters,

    ik zie dat PI2NON ook op de lijst staat, locatie Assen.
    echter staan er geen richtingen bij.
    is het nu mogelijk om een verbinding te maken met Assen op 6 cm vanuit Veendam (26 km afstand)
    of is alleen in Drachten deze mogelijkheid ?

    Verneem graag jullie reactie.

    Groeten,

    Peter , PE1MJG.

    1. Hallo Peter,

      In Drachten staan 4 accespoints alle windrichtingen op.
      In Assen staat een rondstralende antenne als accespoint.
      Gezien de afstand zal het niet makkelijk worden.
      Stuur anders even een mailtje naar mij op mijn callsign@gmail.com voor verder overleg.

      Groet Jan PD0SDO

  8. Hallo,

    Is het op de een of andere manier mogelijk om een DMR repeater op deze manier met het brandmeister netwerk te verbinden?

  9. Hallo,

    Er is interesse om binnen korte tijd een verbinding op te bouwen naar hamnet. Ik woon in het westelijk deel van Nijmegen en het zou mogelijk moeten zijn verbinding te maken met PI1NMG.
    Op hamnetdb.net vind ik een prachtige kaart met een hoop info. Zo ook over PI1NMG op het Erasmusgebouw. Maar wat ik graag wil weten of ik met een link naar PI1NMG toegang kan krijgen naar Hamnet.

    1. Neen. De website HamnetDB (klik op kaartje rechts) wordt maandelijks bijgewerkt. Ook is er voldoende activiteit op de Mattermost chat server van de Hobbyscoop. Afgelopen week was er een kleine meet-up op de MUM in Amsterdam. Er is dus voldoende activiteit, al staat het niet allemaal op deze website.

  10. Goedeavond,
    Ik ben me wat aan het inlezen in Hamnet, ik vroeg me af of het me kan helpen volgend idee te verwezelijken?
    Voor een kunstproject zou ik graag een antenna opstellen op het platteland, op een bepaalde hoogte, en deze continue geluid laten uitsturen naar een ontvanger in de zolder van een museum. Met normale radioapparatuur (UHF, LF, VHF,..) werd mij verteld dat dit niet mogelijk is door de nood aan licenties en dan nog eens de restricties die ervoor zorgen dat je nooit continue mag uitzenden (omdat je anders anderen stoort, wat ik versta).
    Is er een mogelijkheid omdat met de Hamnet apparatuur of dergelijke breedband apparatuur die wel te verwezelijken? 🙂

    1. HAMNET is een netwerk voor geregistreerde radiozendamateurs. Overigen kunnen voor advies prima terecht bij een van de vele commerciële dienstverleners voor advies, implementatie en beheer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg de ontwikkelingen…