Participeer

Nu HAMNET van start gegaan is in Nederland, zoeken we zendamateurs die mee willen doen met het op- en uitbouwen van een breedband netwerk voor radiozendamateurs. In de beginfase zullen we dit voornamelijk doen bij (voice, digital en ATV) repeaters, omdat hoge opstelpunten hier beschikbaar zijn, maar ook voor gebruikers bieden we inmiddels faciliteiten om te verbinden.

Als gebruiker
Heb je een ‘zichtverbinding‘ met de Gerbrandytoren dan kun je compatible hardware aanschaffen en pogen een verbinding op te bouwen. Wanneer het SSID: hamnet-pi1utr zichtbaar is, zou een verbinding moeten werken. We maken daarbij uitsluitend gebruik van de 5 GHz band. Op de onderstaande plot is te zien of een verbinding (theoretisch) mogelijk is, vanuit het groene gedeelte. Deze plot gaat uit van een 16 dBi antenne, zoals gebruikelijk in de Mikrotik CPE / Accesspoints.

dekking_PI1UTR

Als repeater of locatie-beheerder
Wil je als repeater beheerder meedoen en/of beschik je over een hoog opstelpunt waarvandaan een verbinding opgebouwd kan worden met een van de bestaande locaties (zie deze map), neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken. In beginsel zal een IP-verbinding opgebouwd worden om bijvoorbeeld de repeater(s) te streamen of besturen, maar er zijn meer mogelijkheden.

Als sponsor
HAMNET valt onder Stichting Scoop Hobbyfonds als juridische kapstok voor sponsoring. We zijn altijd op zoek naar financiele middelen om HAMNET uit te bouwen, maar ook hoge opstelpunten en hardware is meer dan welkom. Denk daarbij aan:

 • Antennes voor de  5,6 GHz band
 • WiFi apparatuur voor de 5,6 GHz band
 • Switches (rack mountable) Gigabit van Cisco
 • Courante (rack-mountable) servers
 • Overige rack-mountable zaken (PDU’s, etc.)

Meem voor meer informatie contact op met beheer@hamnet.nl.

12 gedachten over “Participeer”

 1. Om veder te kunnen uitbreiden zouden wij als crew van PI3ALK en PI2ALK een link willen opzetten met Amsterdam West site.
  Een extra uitbreiding met DMR en D-Star in Alkmaar lijkt wat ons betreft haalbaar.
  We horen graag of een en ander te realiseren valt.
  Mvg Rob Derlagen ’73 PA1EMT

 2. Met wie kan ik het het best contact opnemen over een link, ik denk dat het goed mogelijk is om vanuit Dordrecht (PI4DEC) de verbinding op te bouwen, maar ben niet op de hoogte van de status van de torens (toekomst)

 3. Hey Rob, neem contact op met Peter PA3PM
  Hij is de sysop van Amsterdam West (PI1AMS)

  Hey Lennart 😉 vanuit Dordrecht is denk ik de Gerbrandy toren de beste optie. neem contact op met Paul PE1RJV

  Groeten,
  Martijn PD2NLX

 4. Zou graag in contact komen met OM’s in regio Den Bosch voor overleg van hoog ‘opstappunt’ om te koppelen naar NieuweGein of via VPN tunnel. Link naar Tilburg of Eindhoven (bijv. DMR en of ATV) zou een zeer mooie optie zijn. Wie heeft zin om deze mogelijkheden nader te bekijken en wellicht mee uit te voeren ?
  vy’73 Eric

  1. Eric-Jan, PA3CEV, is vanuit Best al begonnen met enkele tests. IJsselstein is echt te ver weg voor een link naar Eindhoven (Tilburg hebben we ooit eens berekend op 140 meter hoogte en dit kon nét) maar VPN is een prima tussen-oplossing tot er voldoende gebruikers zijn.

 5. is het mogelijk om een link op te zetten over de grens heen naar Knokke-heist of brugge? Er werd hier reeds een mailje voor verzonden via het contact formulier.

  Tom

 6. België staat helaas niet op de HAMNET kaart .
  Dit willen wij (on0rcl uit Leuven) graag veranderen.
  We beschikken over een hoge locatie (50.84422548048719,4.7378991495636456) ten opzichte van Nederland. Richting DL is niet mogelijk voor een PtP, maar naar de Lage Landen zou een LOS – link van een 100tal kilometer toch mogelijk moeten zijn op 5 Ghz. Een VPN toegang tot het Hamnet hebben we via DL in Ennepetal, maar we vragen ons af of een RF link tussen Leuven en een NL locatie mogelijk is.
  ON3ZOE

  1. ON3ZOE
   Ik ben ook geinterreseerd om een knooppunt op te zetten voor het mechelse.
   misschien moeten we toch eens kijken of we niets kunnen opbouwen in Belgie/Vlaanderen

 7. Is het mogelijk om voor de mensen die “wat minder” in de materie zitten (zoals ik) een eenvoudige uitleg te geven hoe en waarmee je een VPN tunnel opzet?
  Dank daarvoor!
  PE1PME

 8. vrijdag 25-11-2016
  Vandaag is er een radiolink gemaakt van flightforum Veldhoven naar Eindhoven Noord (Flat 40 mtr). Winkelcentrum Woensel
  Vanuit deze flat kunnen we hamnet verder verspreiden
  Vanuit deze flat is er een radiolink naar PE1DGW

  73′ Ad PE1DGW

 9. De website lijkt niet meer ge-update te worden sinds 2017?
  Is er elders meer actuele informatie te vinden over de status van bv. accesspoints?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg de ontwikkelingen…