IJsselstein gerepareerd

Afgelopen week waren de accesspoints in IJsselstein offline. Zoals jullie weten staan deze in de mastcabine van de Gerbrandytoren op 220 meter hoogte. De hoogste accesspoints van Nederland!. De interlinks naar onder andere Gouda en Hilversum hangen op een buitenring met 96 meter hoogte. De apparatuur zelf staat op de 20e verdieping (80 meter hoogte).

Omdat het traject van de 20e naar de mastcabine te lang is voor UTP lag hier altijd een MoCa. Dit is een kabelmodem. In Nederland niet veel in gebruik, omdat we hier veelal voor PLC’s kiezen. In Duitsland vinden deze apparaten echter gretig aftrek. De voeding van een van de MoCa’s was defect geraakt. Daardoor viel de verbinding met de accesspoints weg.

Hoewel de accesspoints zelf prima werkten kon er niet geauthenticeerd worden omdat de RADIUS-server onbereikbaar was. Gisteren is de verbinding naar boven hersteld. Er wordt nu gebruik gemaakt van een glasvezelverbinding die eerder al aangelegd was voor de heringebruikname van PI6ATV. Hamnetter Rafael (PD0RAF) heeft deze glasvezelkabel vorige week voorzien van connectoren.

Afgelopen vrijdag is verder gebouwd aan PI6ATV. Hierdoor werd de reeds eerder geplaatste buitenkast voorzien van apparatuur. Randy (PH4X) en Paul (PE1RJV) hebben de UTP-kabels naar de access- points omgelegd naar de buitenkast, waar ook de POE-switch staat. Deze is door Rob (PE1CHL) opnieuw geconfigureerd terwijl Mischa (PA1OKZ) en Edwin (PD2EBH) de buitenkast vulden met apparatuur. Vele handen maken licht werk.

Het was een lange dag op de toren. We begonnen in de mist waardoor vanaf 225 meter hoogte de grond niet meer te zien was. We stopten in het donker. Maar met resultaat. Hamnet is weer actief (en daardoor ook de PI6NOS-ontvanger in Amersfoort) alsook de analoge ATV-zender van PI6ATV is na maanden hard werk weer in de lucht. De komende tijd zal er met name verder gebouwd gaat worden aan PI6ATV.

2 gedachten over “IJsselstein gerepareerd”

 1. Heel leuk dat we weer leven zien vanuit de Gerbrandy toren.
  Het signaal is in Mijdrecht B5, maar ook in Amstelveen, Uithoorn en Alphen a/d Rijn goed te ontvangen. Ik geloof dat het een grote klus was om alles te verhuizen, chapeau mannen, topwerk.
  Wij kijken uit naar het in gebruik nemen van de ingangen en met name de 24 GHz plannen worden hier met gejuich ontvangen.
  Veel succes met de verdere bouw,
  Renny, PE1ASH Mijdrecht.

 2. Op zich waren het wel puike dingen die MoCA’s! In het begin hadden we twee Linksys WiFi access points aan die coax zitten en daar was steeds gedonder mee, toen kwam iemand op het idee van MoCA en sindsdien heeft het feilloos gewerkt (deze link was al in gebruik toen de apparatuur nog in de cabine stond).
  Echter, in een tijdspanne van een paar weken viel eerst de voeding beneden uit, die is meteen vervangen, en daarna de voeding boven. Kennelijk zit er een perfecte levensduurtimer in die stekervoedinkjes!
  Nu we toch glas hadden liggen is dat beter, maar als je thuis internet naar zolder wilt brengen ofzo en er ligt al coax voor de TV denk dan zeker ook aan MoCA! Geen storing en prima snelheid. En het kan samen met kabel-TV signaal over 1 kabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *