HAMNET en de Raspberry Pi

HAMNET Nederland bestaat enkel nog uit enkele point2point links. De volgende stap zijn de eerste gebruikers die een verbinding maken en HAMNET specifieke diensten die ontwikkeld moeten worden. Onze Oosterburen zijn hier al een stuk verder in. Afgelopen week hebben zij HAMServerPi gelanceerd, een image voor de Raspberry Pi microcomputer die deze diensten kan leveren.

Op de aangepaste Linux distributie zijn onder andere faciliteiten te vinden voor het hosten van je eigen website, ondersteuning voor chat-groepen via het Jabber-protocol, e-mail faciliteiten en een Echolink gateway. Gebruikers van HAMNET krijgen daarbij de gratis domeinnaam <call>.ampr.org tot de beschikking om de diensten op aan te bieden binnen het netwerk.

De komende dagen zullen we de image eens aan de tand voelen. Ook werken we aan een FAQ-module voor deze website die de meest gestelde vragen die ons bereikt hebben zullen beantwoorden. Onder andere over de mogelijkheden om een verbinding te maken, ook wanneer je buiten  bereik van accesspoints woont. Bijvoorbeeld via een VPN-verbinding.

Peter (PA3PM) heeft inmiddels de eerste Pi live staan. Deze is te bereiken via HANMET alsook tijdelijk via het gewone internet op de URL: http://sys3.pa3pm.ampr.org/.