De eerste verbinding werkt

Vandaag heeft Peter (PA3PM) de schotel in Amsterdam geplaatst. Met dank aan Paul (PE1RJV) voor zijn hulp om Hilversum nog iets bij te richten, en Rob (PE1CHL) om de netwerkconfiguratie op orde te brengen, hebben we de 1e verbinding over een afstand van 28,6 kilometer werkend. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de 5 GHz WiFi band.

Het link traject tussen Hilversum en Amsterdam-West
Het link traject tussen Hilversum en Amsterdam-West

De komende dagen zullen we de nodige parameters in de link bijwerken en zal de stabiliteit in de gaten gehouden worden. Daarna gaan we de ontvanger van PI2NOS in Amsterdam via deze nieuwe link naar Hilversum sturen. Wanneer dit goed gaat, zullen de twee digitale repeaters voor D-Star en DMR volgen.

We meten een signaalsterkte van ongeveer -75 dBm en hebben een link-snelheid die varieert tussen de 19,5 en 39 Mbit per seconde. Deze afwijkende snelheid wordt veroorzaakt omdat we de bandbreedte handmatig beperkt hebben tot 10 MHz. Hoewel dit bruto snelheden zijn, is dit meer dan voldoende voor het doel wat we voor ogen hebben: het ontsluiten van een 3-tal repeaters.

PI1AMS_UbiquitiHet uitrichten van de link was vrij makkelijk. Vanaf het opstelpunt in Amsterdam is de bakenverlichting van de Alticom toren in Hilversum goed zichtbaar in het donker. Peter (PA3PM) had dan ook maar een paar minuten nodig om op een regenachtige middag de link te plaatsen. Gelukkig was er nog wel tijd om een foto te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.