Roaming op HAMNET

Als je op HAMNET werkt via een radio verbinding (in de praktijk meestal WiFi) dan heb je een vast IP adres of subnet uit een netwerk wat is toegewezen aan je lokale toegangspunt.    Dat is meestal een /22 netwerk (1024 adressen), waarvan je er dan bijvoorbeeld 16 toegewezen krijgt.  In het netwerk worden alle 1024 adressen naar jouw toegangspunt gerouteerd.  De lokale amateurs zitten allemaal in ditzelfde netwerk.

Er zijn nog wel eens amateurs die vragen of ze ook verbinding kunnen maken met een ander toegangspunt, bijvoorbeeld op vakantie, tijdens een contest, of voor een ander experiment.   Dat kon alleen als je in het netwerk van dat andere toegangspunt ook een IP adres had aangevraagd, en dat dan op je apparatuur had ingesteld.

Vanaf nu is het op een aantal plaatsen ook mogelijk om met je eigen “thuis” IP adres in te loggen op het toegangspunt.  Om dat mogelijk te maken wordt er dan gebruik gemaakt van het PPPoE protocol.
Je moet van tevoren een wachtwoord aanvragen bij je call (als je dat niet al hebt voor de toegangspunten met WPA2-EAP, waar je met een call/wachtwoord op moet aanmelden, het is hetzelfde wachtwoord).  Ook moet je aangeven welk IP adres je wilt “meenemen” bij je mobiele gebruik.  Dit kan een los adres zijn, een adres uit je subnet, of je kunt hiervoor een extra adres aanvragen.

Is dit geregeld dan configureer je je WiFi station voor gebruik met PPPoE en stel je hem in als NAT router. Aan de ethernetzijde heb je dan een netwerkje met DHCP server waar je je laptop e.d. op kunt aansluiten, en aan de WiFi zijde wordt er PPPoE gebruikt waarbij je het opgegeven IP adres krijgt.  Je interne adressen worden allemaal vertaald naar dat ene HAMNET adres, net zoals wanneer je op internet werkt.

Meer info: http://gw-44-137.ampr.org/roaming.html.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *