HamNet en PI6ATV in IJsselstein

Bron: hobbyscoop.nl

Twee weken geleden berichtten we op Hobbyscoop.nl over de vorderingen die we hebben gemaakt in IJsselstein. Dit weekend werd hier uitgebreid vervolg aan gegeven door het verder afbouwen van de Hamnet techniek en ook zijn de nodige vorderingen gemaakt op het gebied van PI6ATV.

Hamnet Links.

De belangrijkste werkzaamheden vonden plaats op het kleine bordes op de 24e verdieping waar verder werd gewerkt aan de standpijpen, de buitenkast en het leggen van het leidingwerk door de schacht van de Gerbrandytoren naar onze racks op de 20e verdieping. Met veel mannen maak je grote stappen en zo gebeurde ook toen zaterdag zeven man actief waren in de toren. Inmiddels kunnen we spreken van een mooi resultaat waarbij de verbinding vanuit IJsselstein naar Gouda is gerealiseerd voor wat betreft een Hamnet verbinding. PI2SWK kan vanaf heden dus ook gebruik maken van de Hamnet faciliteiten, we hopen natuurlijk dat van daaruit weer verdere verbindingen gemaakt kunnen worden.
Ook is de link naar Hilversum nagenoeg een feit. De schotel naar Hilversum staat keurig op zijn plekje en nu al kunnen we de Accesspoints die daar zijn opgesteld prima waarnemen. De laatste stap vindt volgende week plaats wanneer de tegenpositie in Hilversum ook geplaatst zal worden voor een stevige verbinding. Aan de zuidkant zijn de voorbereidingen klaar voor overige verbindingen zodat een link naar den Bosch gemakkelijk mogelijk is.
Accespoints 360 graden rondom IJsselstein.

Ook zijn dit weekend alle accesspoints vanuit de Gerbrandytoren weer in gebruik. We hebben nu een viertal AP’s die kijken in de richting noordoost; noordwest; zuidoost; zuidwest met ieder een openingshoek van 90 graden. In een straal van omstreeks 25…40km moet het nu met de juiste middelen mogelijk zijn om te gaan verbinden met Hamnet. Samen met Hilversum betekent dit dat midden Nederland ondertussen mooi voorzien is van een goede dekking.

Om de accesspoints aan te kunnen sluiten hebben wij onlangs een mooie sponsoring ontvangen van Henry, PD0OM. Henry vernam de behoefte voor een zogenoemde PoE Switch van Ubiquity en was zo aardig om een 8-poorts versie aan de Stichting Scoop Hobbyfonds te schenken, waarvoor wij natuurlijk zéér erkentelijk zijn. Henry is daarmee overigens één van de eerste gebruikers op één van de AP’s.

Hamnet Chatserver.

Op dit moment is er uitermate veel belangstelling voor Hamnet en we zien dat de activiteit hand over hand toeneemt, wat natuurlijk prachtig is. Om activiteit verder te bevorderen is door de Stichting Scoop Hobbyfonds op onze server bij de Hamnet Gateway in Amsterdam een chat server ingericht waarop gebruikers met elkaar kunnen communiceren. Deze zogenoemde Mattermost server (|het lijkt veel op slack / IRC, maar dan moderner) kan je je als Hamnet gebruiker aanmelden en gezellig meepraten in de verschillende groepen. Het zal voor zich spreken dat Hamnet uitsluitend toegankelijk kan zijn voor geregistreerde radiozendamateurs, en dus is ook een HAM login met behulp van jouw callsign en zelf gekozen wachtwoord benodigd.

https://mattermost.pi9noz.ampr.org

 

 

 

 

 

 

 

Amateur Televisie.

Ook is er een stamkabel aangelegd met de nodige verbindingsmogelijkheden voor ATV. Door verschillende coaxkabels aan te leggen naar de buitenkast is het mogelijk om de verbindingen die tussen PI6ATV en andere repeaters bestonden weer opnieuw te herstellen, dit zal in de komende maanden gaan gebeuren. Eigenlijk was het ook de bedoeling dat dit weekend een aanvang gemaakt zou gaan worden met het plaatsen van de ATV zend- en ontvangstantennes op de cabine met een hoogte van 220m. Helaas bleek de wind zodanig sterk dat het niet mogelijk was om op een veilige manier werkzaamheden te verrichten. Daarom is besloten om onze racks op de 20e verder te gaan bekabelen zodat PI6ATV vanaf die positie zoveel mogelijk in orde is op het moment dat we weer een eerste signaal kunnen gaan maken. We kunnen haast niet wachten, want vanuit grote delen van het land komen regelmatig vragen binnen wanneer de hoogste televisierepeater van Nederland weer operationeel zal worden. Dit zal naar verwachting een flinke boost gaan geven voor ATV minnend Nederland…
Dan ook nog even een iets minder aangenaam bericht: Afgelopen week zijn wij van verschillende kanten benaderd door radiozendamateurs die een bericht hebben ontvangen van een mede radiozendamateur die beweringen uit aan het adres van Stichting Scoop Hobbyfonds, geadresseerd aan onze voorzitter. Met veel ongeloof en verbijstering beweert deze persoon, die overigens bij de meeste radiozendamateurs wel bekend is, het volgende (citaat):

“Kom ik bij Alticom, hoor ik dat anderen geen aanvraag meer kunnen doen op de torens van Alticom qua ATV bijvoorbeeld. Reden: De groep rond PI6ATV heeft op video gezet dat ze op 220 meter geen beveiliging hebben toegepast en een antenne hebben laten vallen”. Stiekum niets zeggen en ondertussen andere zendamateurs benadelen. Wat een klasse in het verbergen houden van vergissingen , laf onbetamelijk en dan nog commentaar ook op anderen ,meneer de beheerder… Je hebt je teruggetrokken bij Pa0AA lijkt me verstandig…

Wat ik wel ga doen is checken of het waar is , wat ik denk dat het is. Ook als dit opzet is > walgelijk en dat zijn de fameuze knapen die 8 jaar doen over een F je., en ondertussen de mensen belagen. Verschrikkelijk.

Jammer !! liegen om in feite onbelangrijke dingen en het niet delen van domme dingen die passeren onder het mom van ,,dat kan iedereen gebeuren ,, nee dus. Ongelooflijk… En dan nog beweren dat ze koosjer zijn. -eigenbelang?? -“

Om eventuele belastende opmerkingen duidelijk terzijde te kunnen leggen geven we even de feiten op een rijtje:
•Stichting Scoop Hobbyfonds heeft een uiterst prettige en professionele relatie met Alticom.
•Van het niet honoreren van aanvragen door derden door een gevallen antenne/onveilig werken is géén sprake, aldus Alticom.
•Stichting Scoop Hobbyfonds voert de werkzaamheden op hoogte altijd en strikt uit conform de geldende veiligheidseisen.
•Er is nooit een antenne gevallen aan de buitenkant van de toren, en al helemaal niet vanaf 220 meter.

Wij betreuren dit ongelooflijke bericht van een mede-radiozendamateur en kunnen helaas niet anders dan concluderen dat hier sprake is van opzettelijke verspreiding van belastende en onjuiste berichten. Wij verzoeken ieder die deze berichten ontvangt om deze terzijde te leggen. Bij vragen of opmerkingen verwijzen wij naar ons e-mail adres: info@hobbyscoop.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *